Upokojenec ustanovitev podjetja

Ali lahko upokojenec ustanovi podjetje?

 

Upokojenec lahko opravlja podjetniško dejavnost in se aktivira, vendar mu bo v tem primeru, država zamrznila pokojnino.

Kaj lahko storijo upokojenci?

Popoldanski s.p.-upokojitev-opravljanje dejavnosti še po upokojitvi

V primeru, da posameznik že v času zaposlitve ve, da bo še po upokojitvi želel nadaljevati z dejavnostjo, ki jo je začel že kot redno zaposleni z na primer dopolnilnim delom (popoldanski s.p.), potem bo po sedaj veljavni zakonodaji lahko z dejavnostjo nadaljeval še po upokojitvi, če bo ob upokojitvi izpolnjeval starostni pogoj – moški 63 let, ženske pa 57 let in 4 mesece.
Samostojni podjetnik – upokojitev

V kolikor se bo upokojil samostojni podjetnik in bo želel obdržati svoje podjetje in tudi pokojnino, bo moral ob upokojitvi redno za nedoločen čas in s polnim delovnim časom, zaposliti osebo v svojem podjetju, ki bo opravljala dejavnost. Sam nosilec dejavnosti-upokojenec ne sme opravljati pridobitne dejavnosti in prejemati prihodkov iz dejavnosti, saj mu država v takem primeru zamrzne pokojnino.
Upokojenec – d.o.o.

Upokojenec je lahko družbenik v d.o.o. in zastopnik-prokurist, ne sme pa biti poslovodja podjetja, skratka ne sme prejemati dohodkov iz dejavnosti podjetja, saj mu v tem primeru država zamrzne pokojnino.
Upokojenec – delo prek podjemne ali avtorske pogodbe

Upokojenci lahko delajo prek podjemne pogodbe ali prek avtorskih pogodb. Vendar pa je država s sprejetjem varčevalnega zakona (ZUJF) v javnem sektorju prepovedala sklepanje avtorskih in podjemnih pogodb in s tem tudi upokojencem zaprla možnost legalnega dela in zaslužka.

Spletna stran uporablja piškotke s pomočjo katerih izboljšuje vašo uporabniško izkušnjo, analizira promet ter omogoča uporabo vtičnikov družbenih medijev. Z nadaljno uporabo se strinjate k uporabi piškotkov. Odločitev lahko spremenite s klikom na Nastavitve.