Postopek zaprtja s.p.

Kakšen je postopek zaprtja s.p.?

 

Postopek zaprtja s.p. lahko opravi samostojni podjetnik na katerikoli VEM točki v Sloveniji. Postopek je kratek in brezplačen. Postopek zaprtja podjetja je sledeč:

  1. Podjetnik se z osebnim dokumentom zglasi na e-VEM točki.
  2. Referent e-VEM točke zanj izpolni obrazec v e-Vem portalu.
  3. Podjetnik podpiše obrazec.
  4. Referent po elektronski poti pošlje obrazec na AJPES.
  5. Podjetje se zapre 3. dan od datuma postopka zaprtja na e-VEM točki oziroma katerikoli kasnejši dan.
  6. Četrti dan podjetnik na naslov podjetja prejme Sklep o izbrisu poslovnega subjekta iz registra podjetij.
  7. Do dne izbrisa podjetja mora podjetnik poravnati prispevke za socialno zavarovanje ter v roku 60 dni poslati na DURS zaključno poročilo.

Kadarkoli se podjetnik ki je zaprl s.p. lahko odloči da bo ponovno registriral novo podjetje. Pogoj za ponovno registracijo s.p.-ja je da ima podjetnik poravnane davčne obveznosti na DURS-u. Ob registraciji novega s.p. namreč na e-VEM točki pri izpolnjevanju dokumentov za ustanovitev novega podjetja podpiše izjavo da nima neporavnanih davčnih obveznosti iz prejšnjega poslovanja.

Med samostojnimi podjetniki je dokaj razširjeno mnenje da ne morejo zapreti podjetja če imajo dolg na davčni upravi. Podatek ni točen. Podjetnikom svetujemo da v izogib kopičenju dolga čim hitreje prekine z dejavnostjo in zapre podjetje. Ter dolg do DURS-a izplača po ukinitvi podjetja.
Spletna stran uporablja piškotke s pomočjo katerih izboljšuje vašo uporabniško izkušnjo, analizira promet ter omogoča uporabo vtičnikov družbenih medijev. Z nadaljno uporabo se strinjate k uporabi piškotkov. Odločitev lahko spremenite s klikom na Nastavitve.